De meest voorkomende angsten op een rijtje

angststoornis
Foto iStock
Sociale fobie
Iets meer dan 9 procent - ruim anderhalf miljoen mensen - van de Nederlandse bevolking  heeft in zijn leven ooit een sociale fobie gehad, oftewel een sociale angststoornis. Meedoen met onderzoek naar sociale angststoornis

Specifieke fobie
Denk aan: vliegangst, hoogtevrees, claustrofobie, angst voor de tandarts, voor spinnen of voor muizen. Wel 8 procent van de Nederlanders heeft last van zo'n fobie.

Paniekstoornis
Dat houdt in: regelmatige paniekaanvallen. In Nederland heeft bijna 4 procent van de mensen wel eens een paniekaanval gehad.

Paniekstoornis met agorafobie (straatvrees)
Komt best vaak voor: een combinatie van een paniekstoornis en straatvrees. Bij straatvrees is iemand heel erg bang voor plaatsen waar je je niet kunt verschuilen. Meer dan 3 procent van alle Nederlanders krijgt in zijn leven ooit straatvreesklachten.

Obsessieve compulsieve stoornis (dwangstoornis)
Het dwangmatig herhalen van bepaalde gedachten (obsessies) of handelingen (compulsies) of allebei. 1 tot 4 procent van de Nederlanders heeft ooit dwangklachten.

Gegeneraliseerde angststoornis (piekerstoornis)
Bij een piekerstoornis wordt er langdurig gepiekerd over dingen die eigenlijk gewoon horen bij het dagelijks leven, bijvoorbeeld geld en gezondheid. 4,5 procent van alle Nederlanders heeft in zijn leven een piekerstoornis.

Posttraumatische stressstoornis (PTSS)
Een posttraumatische stressstoornis is het gevolg van een traumatische gebeurtenis. Dat kan iedereen overkomen die iets naars meemaakt. Acuut of maanden later.

Meer op psychischegezondheid.nl/meer-weten-over-angst?

Gezond Idee

 

Sluit de enquête