Voedingstips voor sporters

Voedingstips voor sporters
Om goede sportprestaties te kunnen leveren, is goede voeding essentieel. Prof.dr. Luc van Loon, hoogleraar Fysiologie van Inspanning Maastricht UMC+, geeft voedingsadvies voor sporters.
  • Ga je de marathon lopen of een andere duurprestatie leveren, dan is het goed een week voor de wedstrijd minder uren te trainen, maar wel de intensiteit van de inspanning (zoals de interval, korte sprintjes) te handhaven en koolhydraten te gaan 'stapelen'. Prof.dr. Luc van Loon: "Dat betekent voeding met minder vet, maar met veel koolhydraten eten. Bijvoorbeeld aardappelen, pasta's, appelmoes, sportdranken, zachte zoete snoepjes. En twee tot drie uur voor de wedstrijd nog een lichte koolhydraatrijke maaltijd."
      
  • Pas op met zware maaltijden vlak voor de prestatie. "Zou je anderhalf of twee uur voor de wedstrijd nog een flinke lap vlees eten, dan is het lichaam tijdens het sporten nog volop bezig met verteren. Niet doen dus!', adviseert Luc van Loon, 'want daardoor vloeit er minder energie naar de spieren."
      
  • Bij een extreme inspanning, zoals bij topsport of een wedstrijd voor recreatieve sporters, houden koolhydraatrijke sportdranken (LET OP: dit is iets anders dan de zogeheten energiedrank!) de energievoorraad op peil. "Bij een intensieve langdurige inspanning kan een goede sportdrank, met slokjes om de 15 tot 20 minuten, de prestatie zelfs aanzienlijk verbeteren. Als je hooguit één uur achter elkaar beweegt, dan het je genoeg aan water, eventueel met een beetje siroop voor de smaak." 
     
  • Neem niet teveel tegelijk. Luc van Loon: "Een tekort aan energie tijden een zware inspanning zorgt voor pap in de benen en daar gaat je medaille. Het lichaam kan per tijdseenheid slechts een beperkte hoeveelheid koolhydraten opnemen. Doseer je sportdrank of energiereepjes dus met mate over de totale duur van de inspanning." 

slimme sportrecepten
Slimme sportrecepten

Om goede sportprestaties te kunnen leveren, is goede voeding essentieel. Daarom 4 slimme sportrecepten van Gezond Idee.

Zo eet wielrenner Tom Dumoulin zich tot kampioen
Zo eet hockeyster Maartje Poumen zich tot kampioen
Zo eet sterkste man van Nederland Alexander Moonen zich tot kampioen

 

Gezond Idee
  
Sluit de enquête