Tips om diarree tijdens de vakantie te voorkomen

Bedorven voedsel, vervuild water, slecht doorbakken vlees, er zijn heel wat manieren om bacteriën, parasieten of virussen op te lopen die reizigersdiarree veroorzaken. Deze tips van MDL-arts dr. Joanna Kruimel van het Maastricht UMC+ helpen diarree te voorkomen:

  1. Altijd handen wassen voor het eten en na het naar de wc gaan.
  2. Kijk uit met wat je eet en drinkt. Dus drink water uit afgesloten ongeopende flessen, schil zelf je fruit, eet vers bereide heet gebakken of gekookte groentes en zorg dat vis of vlees goed gekookt of doorbakken is.
  3. Pas ook op met niet-gepasteuriseerde of ongekookte melk en melkproducten (o.a. kazen), onverpakte ijsjes en restaurants of verkooppunten met veel vliegen.

Meestal gaat de diarree na een week wel over, maar sommige reizigers moeten tijdens hun vakantie aan de antibiotica. Heel goed zijn ORS-oplossingen: die vullen de tekorten aan die door het vochtverlies bij diarree ontstaan. Dit wordt vooral geadviseerd bij kinderen jonger dan acht jaar, zwangere vrouwen en mensen met koorts en bloedige diarree want zij mogen geen loperamide gebruiken. Bij aanhoudende diarree natuurlijk naar een arts gaan!

Lees meer over diarree

 

Meld je aan voor de Gezond Idee nieuwsbrief

Reizigersdiarree
Foto iStock
Sluit de enquête