brain-gut connection
Foto iStock
De darmen hebben als enige orgaan in ons lichaam een eigen zenuwstelsel dat via een zenuwbaan is verbonden met het centrale zenuwstelsel in onze hersenen. Tussen de darmen, de darmbacteriën en de hersenen wordt informatie uitgewisseld, vooral in het geval van stress. Via die uitwisseling kunnen de darmbacteriën dus chemische processen in de hersenen beïnvloeden en daarmee ons gedrag en onze gevoelens.

Eigenlijk zijn we dus niet alleen ons brein, maar ook onze darmen. Er zijn steeds meer aanwijzingen voor een relatie tussen de darmen en psychische problemen. Ook stoornissen als ADHD, autisme, Alzheimer en Parkinson gaan vaak samen met darmproblemen en een afwijkende darmflora. De vraag luidt nu: welke rol speelt de darmflora hierbij? Dat wordt verder onderzocht.

Wist je dat...

  • 99% van alle micro-organismen op en in ons lichaam in onze darmen zit en dan met name in de onderste delen daarvan: de dikke darm en het rectum.
  • de binnenkant van de darm bedekt is met slijmvlies, waarvan het gehele oppervlakte – uitgerold ongeveer zo groot als een tennisbaan! – met bacteriën is bekleed.
  • zich 100 biljoen bacteriën bevinden in onze darmen, op te delen in honderden verschillende soorten. Elk gezond persoon heeft een unieke selectie van deze soorten in zijn of haar microbioom.
  • de bacteriën in onze darmen bij elkaar opgeteld zo'n 2 kilo wegen.
  • ieder mens dezelfde microbiota-kern heeft, de zogenaamde core. Deze core – de bacteriën die dus bij ieder mens aanwezig zijn – beslaat minder dan 20 procent van onze darmflora. De resterende 80 procent zijn per individu variabel. Deze enorme persoonlijke variatie is een van de redenen dat het moeilijk is om uit onderzoek algemeen geldende conclusies te trekken.
  • de darmflora bij de geboorte wordt opgebouwd en zich ontwikkelt tot ongeveer het derde levensjaar. Daarna blijft deze bij gezonde mensen min of meer stabiel. Alleen een drastische verandering in het dieet (zoals bijvoorbeeld plotseling vegetariër worden) of een antibioticumkuur zorgen voor wijzigingen.
  • per dag tussen de 100-150 gram ontlasting ons lichaam verlaat.
  • in 1 gram poep meer bacteriën zitten dan er mensen op aarde leven.

Ook interessant

vezelrijke recepten
Vezelrijke recepten voor gezonde darmen

gezond
Sluit de enquête